дом Свят ИЗВЪНРЕДНО: Внезапно почина една от най-богатите българки! Вижте снимките от сега и...

ИЗВЪНРЕДНО: Внезапно почина една от най-богатите българки! Вижте снимките от сега и ще ви увисне ченето! Директно от суперимението

Младо семейство е броило 1 272 500 долара за жилището на българката Маргарита Занеф в австралийския град Уейвъртън.

 

Името й нашумя през последните дни заради щедрото дарение от 1,8 млн. лева за Националната художествена галерия в София, направено по нейна воля.

 

Постъпленията от продажбата намиращия се на ул. „Кинг стрийт“ 2/27 имот, на обща стойност 1,272 милиона долара, ще бъдат дарени на Художествената галерия в Сидни и Художествената галерия на България, пише в свой материал местното издание Mosman Daily.

Последната воля на колекционерката на изкуство от български произход, преди да напусне този свят на 95-годишна възраст, е била имотите й да бъдат продадени, а средствата – дарени на галериите в Сидни и София. Апартаментът с две спални бил притежание на семейството й от 1963 г., уточнява в. Труд.

„Тя беше невероятно отдадена на културата жена. Дарила е на двете галерии и приходите от продажбата на второто си жилище – в Блекхийт“, разказват от компанията за недвижими имоти, реализирала търга.  Според брокера, в него са участвали четирима потенциални купувачи, а броят на наддаванията достигнал 35.

„Много силен резултат за такъв тип жилище и то без паркинг“, коментира той пред Mosman Daily.  „Информацията за Маргарита Занеф, която дари на Националната художествена галерия колосалната сума от почти 2 млн. лв., е много оскъдна“, съобщиха от галерията. Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 1960 г. Съпругът ѝ Цанко и синът им Антон са починали преди нея. От австралийската преса става ясно, че Занеф е била и колекционер на изкуство.

Контакти между нея и НХГ през годините не е имало. Според адвокатската кантора, изготвила завещанието на Занеф през 2008 г., жената била изключително ерудирана личност и голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото. От галерията съобщиха, че има само един подходящ начин да се използва завещаната им сума – тя ще отиде за откупуване на творби за обогатяването на националната колекция.

„Това е първият по рода си толкова голям паричен дар не само за нас, а и вероятно за български музей”, подчерта директорът на галерията Слава Иванова. Ръководството на галерията е категорично, че за всяко откупено произведение на изкуството ще има ясен отчет, а документация и анотацията към творбите ще носят името на Маргарита Занеф. Когато бъде събрана цяла колекция, тя вероятно ще бъде изложена в отделна зала с плоча с името на дарителя. Иванова помоли обществеността и медиите да помогнат за намирането на повече подробности за дарителката Маргарита Занеф.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи