дом България ЧЕРНА ВЕСТ ПРОНИЗА СЪРЦАТА НА БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКИ ГО ОБИЧАХА. ТАЗИ СУТРИН Е...

ЧЕРНА ВЕСТ ПРОНИЗА СЪРЦАТА НА БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКИ ГО ОБИЧАХА. ТАЗИ СУТРИН Е ПОЧИНАЛ БЛАГО

На 89 години почина тази сутрин дългогодишният пазител на „Старчевата” в Разлог бай Благо Татарски. Той предаде вековната традиция на местното население предаденя му от неговия баща и дядо.

Припомняме, че през 2010 година община Разлог представи филма „Кукерите в Разлог. История, мит и легенди”.

Чрез множество архивни кадри от национални и международни участия на разложките кукери филмът разказва историята на човека, допринесъл най-много за кукерската традиция – бай Благо Татарски.

На официалното представяне на филма Бай Благо Татарски, както му казват всички в Разлог, през сълзи от вълнение и радост от оказаната му чест, разказа на присъстващите истории за съхранените кукерски традиции в Разлог. Те са белязали по неповторим начин духа и бита на Разложкия край и той се е превърнал в тяхна емблема.

За първи път бай Благо се облича като чауш /кукер/ като дете – през далечната 1936 г. а желанието си да бъде такъв наследява от своя баща. Въпреки гоненията на полицията, въпреки забраните, кукерската традиция оцелява и се предава през поколенията, пише pirinsko.com.

Бай Благо Татарски е първи чауш през 1947 и 1948 г. и до днес пази звънци и чанове от 1907 г. Това е и годината, през която за първи старците от Разлог излизат на „Старчевата”, облечени с кожи, маски и звънци. Първият известен пръв чауш в Разлог е бил дядо Коле Дункин /Табалин/.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи