дом България Български експерт с мрачно предсказание в ефира: Страшно е! Сегашните деца ще...

Български експерт с мрачно предсказание в ефира: Страшно е! Сегашните деца ще имат кратък живот! Умират от

EС отпуска близо 3 млн. евро за полезна храна и напитки за българските училища. Средствата са предвидени за плодове, зеленчуци и мляко за учениците. Децата ни водят негативните класации по затлъстяване в ЕС, а фитнес инструкторът Цвета Капитанова е категорична, че трябва да има стабилна държавна политика в тази насока, съобщава „Блиц“.

„В един момент ще се окаже, че тези поколения са негодни за нищо – ще имат по-кратък живот от родителите си, ще имат много заболявания. Тенденциите са много страшни. Смята се, че от затлъстяване вече умират повече хора отколкото от глад“, предупреди тя в студиото на Bulgaria ON AIR. Eкспертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова посочи, че от 2007 г. съществуват подобни инициативи – училищен плод, чаша мляко в училище… По думите й обаче, през годините програмите са се опорочили и вместо чаша мляко и плод се е давала огромна закуска, в която няма нищо.

„Децата се отвратиха. Нещо повече, българските деца станаха по-пълнички. Това не е за нахранване, а за създаване на хранителни навици, за поддържане на добър здравословен статус. Ако се развият болести, след това всички плащаме огромна социална цена“, коментира проф. Байкова. Според Цвета Капитанова до голяма степен отговорността е на родителите, които трябва постоянно да информират детето си. Тя е на мнение, че проблемът е много по-мащабен и здравословното хранене трябва да се наложи в обществото като стил на поведение. Капитанова добави още, че има много училища, които не разполагат с база, за да провеждат ефективно часовете по физическо възпитание, което също е част от проблема със затлъстяването.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи